KPSS DHBT'ye Nasıl Çalışmalıyım?



KPSS DHBT'ye nasıl hazırlanmalı? Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi Sınavı yani dhbt sınavı artık Ösym Tarafından Kpss ‘ nin olduğu yıl Kpss içerisinde bir kategori tarzında yapılacaktır. (Dhbt Nedir ?) Yani genel olarak dhbt sınavının iki yılda bir yapılcağını bildirilmiştir.

Bu itibari ile sınavın az çok ne zaman yapılacağı Ösym Tarafından açıklanmaktadır. Akedemik sınav takvimi bu yüzden yayınlandığı sene başından ve zamanın olması bakımından sınavlara çalışmak için yeterli bir zaman dilimimiz mutlak manada elde edilecektir. Bunun için ilk olarak birinci önerimiz sizlere Hem din hizmetleri alan bilgisi testi (dhbt) sınavı olsun , hemde kamu persenel seçme sınavı (kpss) olsun bu sınavlara son bir kaç ay kala hazırlanmaya başlamak gibi bir hata yapmamalısınız.Unutmayın bilgilerin hafızamıza yer edinmesi öyle kısa bir zaman diliminde olmamaktadır.Bu yüzden akedemik takvimde sınav tarihlerinin yayınlanmasını daha beklemeden gireceğiniz sınava çalışmaya bir an önce başlamasınız. Hedeflerin belirlenmesi ve doğru zamanın kullanılması…

Yukarda zamanın önemini bir kaç acizane cümle ile açıklamaya çalıştık umarım anlatabilmişizdir.Evet hedeflerimizin belirlenmesi ve bu hedeflerin planlanması da bir o kadar önemlidir. Din hizmetleri alan bilgisi testi (dhbt sınavı) girecek olan adayların öncelikle diğer sınavlara girmek istemeleri onu da yapalım şu da olsun bu da olsun derken ellerinin boş kalmamaları için önceliğiniz ve hedeflerinizin sıralamasını yapılması gerekmektedir.Malum insanların hedeflerinin olması güzel bir şeydir. Ama öncelik ve sıralama bunlar için ayrılan zaman da bir o kadar önemlidir.İnsanımız yaptığı genel hatalardan biriside bu hedef ve planlamayı becerememektir. KPSS’ye ve DHBT Sınavlarına hazırlanırken, aynı zamanda ALES, KPDS, yüksek lisans, ikinci üniversite gibi hedefleriniz veya faaliyetleriniz olması gayet doğaldır.Ama bunların önceliğini mutlak manada belirlemeniz ve planlamanız gerekmektedir. Aksi taktirde daldan dala atlamaya çalışmanın bir manasını yoktur. Az da olsa devamlılık.. Evet bu hem ibadetlerimiz konusunda hemde diğer konularda önemli bir olgudur.Bir işe kararlı , sabırlı ve ciddiyet ile devam edebilmek.Kendimizin de bizzat edindiği tecrübeler az da olsa devamlı yapılan işlerin netice verdiğidir.Bu her zaman için geçerli olmamakla birlikte başlanan bir işi devam ettirebildiğiniz de mutlak sonuca erişebileceğiniz unutmamalısınız ve bu yüzden bir an da heves ile çalışmaya başladığınız din hizmetleri alan bilgisi testi (dhbt sınavı) ve Kpss sınavına ileri ki zamanlarda sıkılıp bırakmamalısınız veya çalışmalarınızı ertelememesiniz. Size uygun bir biçimde mola verebileceğiniz tarzda zaman dilimlerini de düzenli ve ertelemeden çalışmalarınıza devam etmelisiniz.Sıkıntılarınızı atlamak ve gevşekliğin üzerinizden kalkması için kendinize göre aktiviteler yapmalısınız.Bu konuda yapmak istediğiniz şeyler tamamen sizlere kalmıştır.

Okuma alışkanlığının olması… Bildiğiniz gibi okumak dinimizin bir tavsiyesi hatta emridir.Bu yüzden burada fazla derine girmeden yine Kur-an-ı Kerim’ den bir kaç ayet yazıp okumakta fayda vardır.Rabbimizin Cebrail meleği tarafından Resüllah’a (s.a.v) ilk indirdiği ayetlerde bu açıkca ifade edilmiştir. Bismillahirrahmânirrahîm. 1- Ikra’ bismi rabbikelleziy halak 2- Halekal’insane min ‘alak 3- Ikre’ ve rabbükel’ekrem 4- Elleziy ‘alleme bilkalem 5- Allemel’insane ma lem ya’lem Meal olarak ise anlamı da şu şekilde olmakla birlikte bize burada bir çok mesajı ve hikmeti rabbimiz bildirmektedir.Mealen Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın ismiyle. 1- Yaratan Rabbinin adıyla oku! 2- İnsanı bir kan pıhtısından yarattı! 3- Oku! Rabbin sonsuz kerem sahibidir. 4- O Rab ki kalemle yazmayı öğretti. 5- İnsana bilmediği şeyleri öğretti. Açıkca ifade edildiği gibi okuma alışkanlığının kazanılması şarttır.Okurken nasıl okumamız gerektiği konusunda internet de bir çok bilgi mevcut olmakla birlikte biz düzenli ve verimli olarak kitap okuma kısacası kitap tan ziyade okuma alışkanlığımızın olması gerekmektedir.Okuma alışkanlığındın olması demek bizi hazırlanırken bir adım önde tutacaktır.Dhbt sınavı ve kpss sınavında bunun oldukça faydasını göreceksinizdir. Kitabın tamamını görebilmek… Evet okuma alışkanlığından bir üst yazımızda bahsettik.Bu alışkanlığımızın kazanılmasından ziyade okuyorum ama olmadı çok calıştım ama olmadı gibi şeyleri hepimiz söylemiştir.Sınavlara giren bir kişi olarak ilk kez girdiğim sınavlarda düşük almışımdır , genelde daha sonra bunun nedenini araştırdığımda okumadaki ayrıntılara dikkat edilmemesi olduğunu tespit ettim. Din hizmetleri alan bilgisi testi (dhbt) sınavı ve Kamu Personeli Seçme (Kpss) sınavına hazırlanırken dikkat etmemiz geren hususun ayrıntılarda olduğu okurken kitabın tamamını göremediğimizden kaynaklandığını hatırlamakta fayda görmekteyim.Sınavlarda ki soru biçimleri genelde nerede cımbızlanacak bir bilgi var oradan gelir sonra ya ben bunu okudum ama hiç beklemiyordum nasıl görmemişim gibi laflar ediyoruz.


Dikkatli bir şekilde tamamını okumak bu yüzden oldukça önemlidir ve Gizlenen yerleri açıkça yakalamayı öğrenmemiz gerekmektedir. Bilgilerin özet , not ve tekrar şeklinde anlatılması Üşengeç bir toplumuz sanırım son zamanlarda bu kanıya varmaya başladım Rabbim hatalı ve yalnış düşünüyorsam af eylesin !Evet bu aşamaya kadar sizlere anlatmaya çalıştıklarımızı özetlemek gerekirse bunlar zamanın planlanması hedeflerin seçilmesi , düzenli ve devamlı çalışmak ve okuma alışkanlığının kazanılmasından ve ayrıntılara dikkat edilmesinden bahsettik. Bu uygulamalar neticesinde bilgileri öğrenmeye başladık ve bunları üşenmeden bıkkınlık göstermeden özet ve notlar halinde ders yapılması ve zamana yayılması son derece önemlidir. Çünkü bu özet ve notları sınav zamanı yaklaştığında sizlerin bilgilerinizi tazelemeniz ve unuttuklarınızın tekrarı bakımından oldukça işinize yaracaktır. Düzenli tekrar edilmesi ve bu tekrar ettiklerinizi arkadaş ortamında veya farklı bir şekilde öğretmen siz olup karşınızdaki kişiye anlatmanız ve tekrarlamanız da bilgilerin kalıcığı için oldukca önemlidir. Deneme Testlerin Cözümü… Evet yavaş yavaş tempomuzu artırdığımızı düşünüyorum. Din hizmetleri alan bilgisi testleri nasıl dhbt sınavında ne çıkar nasıl sorular gelir diye düşünüp duruyorsunuz. Bu sınav sisteminin yeterlilik sınavından farklı yanları olduğunu diğer yazılarımızda anlatmaya çalıştık.Sorular ezberci sistem yerine mantık akıl yürütme ve yoruma dayalı yapılacaktır.Sizler de bu konuda basitten başlayıp üst seviyelere doğru sorular ve testler çözmeniz gerekmektedir.


Burada dikkat edilmesi gereken nokta genelde şu oluyor ben bir tane dhbt soru bankası ve kpss soru bankası alırım çözerim diye düşünüyorsunuz ve soru bankalarına para verip bi heycanla alıyorsunuz sonuç üzüntü tabiki soru bankasından ziyade başarısızlık sizin soru çözerek öğrenmeye çalışmanız dikkat edilmesi gereken püf nokta o konunun en ayrıntılı ve düzenli şekilde çalışmanın yapılıp tamamlanmasıdır.Bizler ise nasıl olsa test çözüyorum çözerken öğrenirim diye düşünmemizdir. Bu sistem artık kalktı önceden siz belki ilahiyat ön lisansı okurken aynı sorulara veya bir yayın evinin kitabını aldınız çıkmış sorulara çalıştınız geçtiniz tabi bu olabilir ama bu artık eskisi gibi basit bir şey değil binlerce insanın bu sınavlara başvurduğunu unutmamalıyız ve bu türde düşünenler varsa lütfen yanılgıya düşmeyiniz. o yüzden konularımızı bitirdikten yani tamamladıktan sonra din hizmetleri alan bilgisi testi sorularını dhbt sorularını çözmeliyiz. bu kpss sorularını ve diğer sorular çözerken de geçerlidir. Dhbt ve Kpss derslerinde ayırım yapmayınız… En büyük eksikliklerimizden bir tanesi de bazı derslere önem verirken diğerlerini önemsememek bu konuda en ufak bir eksiklik veya bu dersim iyi olmasada olur gibi bir düşüncemiz bize puan kaybettirecektir.Bu yüzden gerek dhbt dersleri olsun gerek kpss dersleri olsun ayrım yapmadan hepsine çalışmamızdır.Aksi taktirde bıraktığınız ve önemsemediğiniz dersler ilerde karşınızda soru olarak gelirse unutmanızdan ve üstüne düşmediğinizden dolayı sıkıntı yaratabilir , bu yüzden hiçbir dersi atlamadan tekrar tekrar çalışmanızda son derece faydasını göreceksiniz. Aynı zamanda bu soruları çözmeniz ve zaman açısından son derecce işinize yaracaktır.


Verimli çalışmak ve verimli ders saatleri… Dersler çalışırken verim alabilmek oldukça önemlidir.Bazen o kadar çalışırsınız ki bütün gün kitabın başından kalkmazsınız , özet not tutarsınız ama sorularda ve sınavlarda başarısız olursunuz bu nokta da diğerleri kadar önemlidir.Verimli ders çalışmak ve dersi anlayabilmek için sitemizde verimli ders çalışmanın püf noktları okuyabilirsiniz ve ya diğer internet ve kitaplardan istifade ederek verimli çalışmayı öğrenebilirsiniz.Aksi taktirde burada yazılanları ne kadar uygulasanız da bir eksik veya bir hata bazen bütün doğrularımızı götürmektedir. Bu konuda neler yapılması gerektiğinden bir kaç kısa cümle ile özetlemek gerekirse ; Çalışmaları en kolay öğrenilen ve dikkatin en kolay toplanabilen saatlerde gerçekleştirilmesi gerekir. Verimli ders çalışma saatler yani anlama ve dikkat yoğunlaşması günün belirli zaman aralıklarında artar ve azalır. Bunun için öncelikle iyi bir gözlem yapılmalıdır. Gözlem sonunda, hangi saatlerde çalıştığımda daha kolay anlama gerçekleştiriliyor, en verimli çalışma saatler hangileridir, türü sorulara cevap alınacaktır. İdeal ders çalışma saat aralıkları kişiden kişiye değişiklikler gösterebilmektedir. Ancak en verimli saatler, birçok insan için sabah saatleridir. Çünkü bu saatlerde, beyin dinlenmiş, gerekli uykuyu aldığımızdan dolayı ders çalışırken uyuma ihtimali düşük, çevrede dış uyaranlar etkin değildir. Derslerin bitirilmesi , tekrar ve testler için zaman kalması… Bizler genelde son iki , üç ay kala ders çalışmaya başlıyoruz.Oysaki uzmanlar giriceğimiz sınavın çalışmalarını son bir ve iki ay kala tamamen bitirilmesi gerektiğini ve bu süre zarfında konuların tamamlanıp tekrar edilip bol bol pekiştirme ve test çözülmesini önermektedir.

Konuları bitirdikten sonra tekrar edilip sınav öncesine kadar test ile sağlamlaştırılması sınavda bizi bir adım öne götürmektedir.Malum sınava konular bitmeden kısa zaman da yapıtığımız çalışmalarla girmek sınavda bilgilerimizin karışmasına , zaman kaybına ve soruları yanıtlarken hata yapamıza sebebiyet vermektedir. Kaynak kitapların seçimi… Din hizmetleri alan bilgisi testi (dhbt sınavı) ve Kpss sınavına hazırlanırken doğru ve güncel konuların anlatıldığı uygun kitaplar alarak hazırlanmanızda son derece önemlidir.Bu konuların güncel olması ve müfredata uygun olması şarttır.Din hizmetleri alan bilgisi testi sınavı için hangi kaynaklardan çalışmanız gerektiği ve müfredat konuları sitemizde mevcuttur.Bu kaynakları incelemenizde son derece önemlidir.Aksi taktirde farklı şeylere çalışarak özellikle kpss de düşük puanlar alabilirsiniz genel kaideler geçerli olmakla birlikte bazı dersler de güncellik son derece önemlidir.Müfredat değişimi ve ilgili konudaki bilgilerin değiştirilmesi söz konusu olmaktadır.Bu değişiklikleri takip etmek ve güncel konu anlatımlarını ve müfredata uygun olması önemlidir. İnanmak ve kafanızın rahat olması…

Buraya kadar kısada olsa din hizmetleri alan bilgisi testi sınavı (dhbt sınavı) ve Kamu Personeli Seçme Sınavı (Kpss sınavı) na hazırlanmamız konusunda özet ve tecrübe ile edindiğimiz bilgileri sizlerle paylaştık.Yazının daha fazla uzayıp sizleri sıkmak istememekle birlikte burada anlatılanlar umarım işinize yarar ve istifade edersiniz. Son olarak buraya kadar anlattıklarımızınsabırla , inançla , azimle , kararlı ve devamlılık içinde uygulamanız ve bütün bunları yaparken kafanızın rahat olması psikolojinizin iyi olması çok önemlidir.Verimli ders çalışma yöntemlerinde bunun önemini okuyabilirsiniz. Bu konuda cümlelerimizi bir ayet meali ile sonlandırmakta fayda görmekteyim ve hatta bu konuda oldukça fazla ilgili ayette bulunmaktadır.Mealen Yüce Rabbimiz Söyle buyurmaktadır ; Muhakkak ki biz sizi korkuyla, açlıkla ve mallardan, canlardan ve ürünlerden eksiltme ile imtihan edeceğiz. O sabredenleri müjdele! Onlar ki, başlarına bir musibet geldiği zaman: “Biz Allah’a aidiz ve sonunda O’na döneceğiz.” derler. (Bakara 155-156)